Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ples princezen - proč naše děti obklopuje Disney nevkus?

Sněhurka, Popelka, Šípková růženka, Ariel (Malá mořská víla), Bella (z pohádky Kráska a zvíře) – to jsou nejlepší imaginární kamarádky mojí starší dcery Anny.

Tereza Boehmová

Princezny, víly, zlé královny, z dílny Walta Disneyho působí jako magnet a kdekoliv se jejich ikona objeví, Anna je vidí ze vzdálenosti takřka maratonské a ihned mě o tom informuje a hrdě se k nim hlásí.  A to přesto, že jsem se ji snažila nabídnout celou škálu jiných příběhů, hraček a knížek.

Nemáte pocit, že jsou ty princezny nevkusně hnusné? Líbivé unifikované dokonalé obličejíčky a podbízivé barvy – růžová vede. Skřípu zuby, jsou všude. Noční můra.

Rozpínavý a všudy přítomný kreslený svět Walta Disneyho, podpořen tunami časopisů, plastovými figurkami (vyrobeno v Číně a skoro jistě obsahují PVC, ftaláty a kdo ví, co ještě), odznáčky, dárečky, sladkostmi a reklamami, totálně převálcoval fantazii a představivost malých holčiček. Jak budou jednou vnímat samy sebe? Jak budou brát okolní svět?

Popelku si už těžko představí samy, fantazii jim svázal Disney, navždy to bude umělá nevkusná barbie blondýna s kolagenovými rtíky v modrých šatech a vosím pasem.

Zrůdnost Disneyho světa jsem si naplno uvědomila, až když Anna zatoužila jít na jakýsi ples princezen. Plakáty visely všude, pozvánka v každém dětském časopise. U silnice E55 směrem na naší chalupu měl ples obrovitý nepřehlédnutelný billboard.

Většinu loňského roku jsme strávily s Annou po nemocnicích, takže ve snaze ji vynahradit, co zameškala, mámesklon k rozmazlování a když si něco přeje, často vyhovíme. A když se při každé cestě na chalupu ptala, zda ji na ples vezmeme, když je to na Konopišti, kousek od místa, kam jezdíme na víkendy, neprozřetelně jsme jí to slíbili.

Ten den lilo jako z konve. V normálním světě bychom s jistotou zůstali zalezlí doma. Ovšem, konal se ples princezen a my jsme to přece slíbili! Sliby se snažíme plnit a tak jsme poprosili maminku o hlídání mladší Emmy (která naštěstí nemá o světě princezen zatím ani ponětí) a vyrazili na Konopiště s tím, že v takovém lijáku tam pravděpodobně budeme jediní šílenci na místě.

Jaké bylo naše překvapení, když zámecká parkoviště byla plná a auta stála v dlouhých zácpách ve frontě na provizorní parkoviště kdesi na polích. Všude tisíce moknoucích malých vymóděných slečinek v princeznovském. Ten den se zřejmě stejná scénka odehrála ve všech rodinách. Kolik lidí a parkovišť by bylo zapotřebí, kdyby bylo hezky? Monstróznost té akce byla děsivá.

Zaparkovali jsme a brodili se více než kilometr jakousi lesní zablácenou cestou, k místu konání plesu. Anička měla sice šaty a korunku, ale aspoň pod nimi teplé kalhoty, holiny (růžové), pláštěnku a deštník. Ostatní princezny, ale daly přednost „outfitu“ a tak se bahnem prodíraly malé uplakané zcela mokré ve střevíčcích, závojích šatičkách a korunkách a z promočených vlásků tekly potoky vody. Jejich rodiče se hádali – čí to byl vlastně nápad? A proč jsme vlastně tady? Byla by zajímavá statistika manželských hádek toho dne a počet zápalů plic. Co by člověk pro dcerušku neudělal…

Na místě pršelo ještě o něco víc. Z nebe padaly souvislé prameny vody, asi jako když stojíte pod pořádně puštěnou ledovou sprchou. Uprostřed stánků (reklama, reklama, reklama), stanovišť s úkoly a dlouhatánských front na všechno, stálo malé pódium, kde se zmáčená a zplihlá Sabrina Lurinová, v bílých princeznovských šatech s odhalenými rameny (bylo asi 14 stupňů - nevím, jak to přežila) snažila marně navodit lepší atmosféru. To se ale moc nedařilo.

Asi po hodině utrpení v dešti Anička sama pochopila, že lepší už to nebude a po vyzvednutí reklamního dárku a namalování kočičky barvami na obličej, jsme se směli odebrat na parkoviště. Sláva!

Cesta zpět se mezitím proměnila v malou říčku a bylo mi tak líto těch, kteří teprve přijeli a brodili se nešťastně směrem k akci. Snažila jsem se je varovat, ale kroutili smutně hlavami a odpovídali jednohlasně: „Ale když my jsme jí to slíbili…“

Zajímavé – jak to řešit? Zakázat dceři, aby se jí to líbilo? Vyřadit ji z kolektivu a zavřít doma a číst Němcovou bratry Grimmy? Blbost… Musím čekat a doufat, že z toho vyroste a pochopí sama. Musím nabízet alternativy, i když zatím nemají šanci.

P.S.

Česko má tedy neuvěřitelně obětavé rodiče a Disney dokáže zblbnout masivní reklamou davy. Od teď si na to budu dávat velký velký pozor! Tedy… až do příštího plesu samozřejmě… :)

Autor: Tereza Boehmová | úterý 9.8.2011 15:42 | karma článku: 20,65 | přečteno: 3666x
  • Další články autora

Tereza Boehmová

Knížka pohádek Zuzanka a Goldýš slavnostně pokřtěna a vypravena do světa

Publikuji (jako soukromý blog) pár fotografií z uvedení knížky pohádek Zuzanka a Goldýš na trh. Na křtu panovala veselá atmosféra, přišlo hodně lidí a spoustu podpisů si užily i dvě ilustrátorky Anna a Emma Boehmovy.

8.11.2018 v 17:03 | Karma: 5,71 | Přečteno: 299x | Diskuse| Média

Tereza Boehmová

Pozvánka na křest knihy Zuzanka a Goldýš

Milí čtenáři a blogeři, podařilo se mi dopsat knížku pohádek Zuzanka a Goldýš, která se teď objevila v kamenných obchodech i online knihkupectvích. Srdečně Vás zvu na křest 18.10. 2018, v 17:00. Neoluxor, Václavské nám. 41, PH 1.

30.8.2018 v 20:24 | Karma: 7,08 | Přečteno: 297x | Diskuse| Kultura

Tereza Boehmová

Milí voliči Andreje Babiše, prosím odpusťte si už…

Znáte ten příběh... Byla krásná, mladá, sexy, zdála se čestná, přímá a upřímná, přísahala vám věrnost a vy jste s ní vstoupili dobrovolně a s velkou parádou do svazku manželského.

11.10.2017 v 14:12 | Karma: 44,09 | Přečteno: 8154x | Diskuse| Politika

Tereza Boehmová

Nové články na boehmova.blog.sme.sk

Toto je soukromý článek, kam si budu postupně přidávat odkazy na texty, které zveřejním na blogu sme.sk. Je určen těm čtenářům, kteří rádi četli moje texty - aby je nemuseli hledat. Stačí prokliknout.

23.5.2017 v 11:29 | Karma: 12,65 | Přečteno: 558x | Diskuse| Společnost

Tereza Boehmová

Můj blog najdete nyní "v exilu" na sme.sk

Jak už víte, odešla jsem z pozice administrátorky blogu iDNES.cz na protest proti zneužívání médií vlastněných šéfem ANO Andrejem Babišem pro vlastní politické potřeby.

14.5.2017 v 17:38 | Karma: 15,79 | Přečteno: 725x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  9:48

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Soud rozhodne v případu upálení družky. Bylo to italské manželství, říká obžalovaný

25. dubna 2024  9:45

Krajský soud v Brně dnes vyhlásí rozhodnutí v případu muže, kterého obžaloba viní z vraždy družky v...

PŘEHLEDNĚ: Langšádlová nekončí jako první. Jaké změny už zažila Fialova vláda?

25. dubna 2024  9:33

Přehledně Ve čtvrtek oznámila demisi ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09). V koaliční...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  9:29

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 393
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4521x
Nová knížka pohádek Zuzanka a Goldýš mi vychází právě nyní, už je v knihkupectvích nebo možno koupit i přímo na www.boehmova.cz

Aktuálně spolupracuji s časopisem Reflex. Ráda píšu fejetony, pohádky a básničky. Vyšly mi zatím dvě knížky Matka z cukru a oceli a pohádky Zajíček Zlobílek.  Vystudovala jsem žurnalistiku, žila chvilku v USA, v Praze jsem pak pracovala například v rubrice názory MF DNES jako editorka.
Píšu články a fejetony do různých časopisů a zabývám se firemním PR.

Na svět se dívám optikou liberální feministky. Mám velmi ráda milé a chytré muže, kteří si nemyslí, že žena je jen služka a ozdoba, ale životní partnerka a u ženy ocení inteligenci a vtip.

Od roku 2007 do května 2017 jsem pracovala pro iDNES.cz - jako administrátorka tohoto blogu, pozici adminky jsem opustila na protest proti zásahům majitele Andreje Babiše do obsahu novin. Cítím, že nemohu být po těchto událostech součástí značky iDNES a MF DNES..
Odcházím sem: https://boehmova.blog.sme.sk/