Povídka: Paninko, příště bych si vzal vaše kalhotky, ale hezčí...

5. 08. 2013 8:49:07
LETNÍ POVÍDKA PRO MF DNES: Marta stála před místním obchodem a dávala do kufru nákup. Všechno jídlo – i to v mrazáku - se zkazilo, takže bylo potřeba koupit „železný základ“ znovu. Otrava.

http://www.mykidscube.cz/girls/underwear-pajamas

Dvě její děti a teta Jana s otevřenou pusou sledovaly polámané stromy v okolí. Řádila pořádná bouřka, potrhala vedení, zpřerážela stromy. Dva dny nešla elektřina a samozřejmě se porouchal i nejúžasnější vynález na světě: strýček internet. Díky němu za normálních okolností Marta mohla být „v práci“ a přitom s dětmi na chalupě.

Jen velmi nerada se omlouvala šéfovi, že dneska práci nedokončí (navíc, když měla zastupovat i kolegyni na dovolené...) Smůla. Proč plány nevycházejí, jak by potřebovala!

Doufala, že až elektřinu zapnou, začne všechno fungovat, jak má. Kdepak, nic.

Vytočila číslo operátora, aby pak pod jeho vedením vypínala a zapínala systém, přenášela krabičky s barevnými drátky sem a tam, až se jí toho muže - který pravděpodobně – stejně jako Marta – dobře znal jen rady z příručky a seriálu IT CROWD: „Zkoušela jste systém vypnout a zapnout?“ - podařilo přesvědčit, aby šel ověřit, zda náhodou výpadek nesouvisí s orkánem, který se prohnal krajem a odrovnal i několik lesů.

Často přemýšlela, jestli je opravdu tolik lidí, kterým rada „Zkontroluj, zda je přístroj zapojen do zásuvky!“, pomůže a nadšeně zvolají - „Jééé, to bylo ono!!!“ Trochu jim podstatu té poruchy záviděla...

To si piš, že než jsem ti zavolala, tak jsem to 10 x vypla a zapla, vypojila ze zásuvky, čekala pár minut, zpřeházela dráty a stavěla se na hlavu, aby tenhle rozhovor nemusel nikdy proběhnout... Běželo ji hlavou vztekle, ale i dál byla milá, protože - hovor byl monitorován a jí nic jiného nezbývalo, potřebovala chlápka na své straně.

Operátor se odmlčel a slíbil, že „něco prověří“. Když se ozval zpět, Marta si vzpomněla na ne zcela politicky korektní vtip: Retardovaný jede autobusem, který má poruchu... Řidič se snaží závadu odstranit a duševně postižený kolem skáče a volá: Já vím, co s tím je... Já vím, co s tím je.... Řidič ho chvíli odhání, a když už je sám v úzkých tak zařve: DOBŘE RETARDE, tak co s tim teda je????!!!! A on s tím nejnevinnějším výrazem řidiči oznámí: No, přece... Je to rozbitý!!

Operátor Martě sdělil, že se poptal kolem a porucha je rozsáhlá v celé oblasti, a způsobila ji, no, to byste nevěřili... Bouřka! Na opravu mají 32 hodin, což plyne z podmínek smlouvy, kterou bla bla bla... Až bude závada odstraněna v terénu, ozve se technik, aby se prověřilo, že funguje i lokálně.

Klasika. Ne nadarmo její muž chalupě přezdíval „strašidelný zámek“ a velmi rád tam Martu s dětmi odkládal a honem ujížděl, než se něco porouchá. I hospodyně, která přišla 2x ročně na generální úklid se tu bála. Ve střeše podivně praskalo. Schody samy klapaly, v nejnevhodnější chvíli přestala téct voda, spálilo se čerpadlo na vodu nebo bez cizího zavinění spadlo kolo z hřebu na zdi.

Marta to tu měla ráda, ale nechápala, proč si to tu musí vždycky tak oddřít. Ještě dávno před bouřkou - druhý den po příjezdu přestala téct teplá voda, pak i studená, dál se přidalo poblikávání žárovek a výpadky některých zásuvek... A bylo zle.

Nakonec musela v neděli odpoledne v největším vedru shánět místního elektrikáře, který se - po jejím ne příliš reprezentativním srdceryvném výstupu: Jestli nepřijedete dneska, tak zde s dětmi do zítra po tmě, bez vody ZEMŘEME... nakonec dostavil, opravil spálenou fázi a vyměnil pojistku a za slavnostního klanění a oslavných písní odtančil jako bůh zachránce do svého domova. Marta v tu chvíli postavila žebříček svých hodnot naruby a zatoužila po výměně manželů... chtěla mít doma toho elektrikáře natrvalo... Bylo jí jedno, že kouřil, neměl zuby a bylo mu asi pětapadesát, v tu chvíli to byl zkrátka nejlepší muž na celé planetě.

O dva dny později se hrdinou stal jiný řemeslník, když ze stropu pod koupelnou začala náhle crčet voda. Opět zoufale volala lokálním kouzelníkům a podařilo se jí sehnat – tentokrát mladšího, celkem solidně vyhlížejícího instalatéra, který rovněž zasáhl v plné polní a popraskaný silikon ve sprchovém koutě během chvíle opravil. Marta byla náhle na vážkách, který muž by byl pro život vlastně ideál...

Rozhodně ale věděla, že by to nebyl ten telefonní operátor. Celý den čekala na jeho zavolání, kdy se služba zprovozní, ale nedělo se nic. Když volala sama, dozvěděla se, že porucha je nahlášená a je rozsáhlá, na její opravu budou 2 hodiny a dostane včas vědět... Čekala, čekala a pak jí došla trpělivost a jela na nákup.

Teď když děti jedly před obchodem zmrzlinu, chtěly se cestou domů ještě stavit v lese a Marta nakládala nákup, se samozřejmě rozezněl telefon v její kapse.

„Paninko,“ ozvalo se... „tady místní technik, už jsme ten internet zprovoznili a od vás teď potřebuju, abychom to vyzkoušeli, můžete jít k přístroji?“ Martě se zatmělo před očima... Oslovení paninko milovala snad ještě víc, než příšerné „mamino“ z porodnice... „Ne, k přístroji skutečně nemůžu...Celý den čekám, kdy se ozvete, ale teď jsem chvíli mimo domov... Můžu tak za 2 hodiny.“

„Tak to by nešlo, paninko, já mám na opravu jen určitej čas a pak to musím, paninko, vrátit na dispečink, tak když vám to pak, paninko, nepůjde, tak si pak zase zavoláte operátorovi. A on mě bude kontaktovat a já si vás zase zařadím...“ S touhle variantou se Marta smířit nechtěla... „Předpokládám, že budete mít opět 32 hodin na opravu,“ sykla. „Je to přesně tak, paninko,“ hřímal spokojeně muž. Už žádný operátor proboha... pomyslela si a pokusila se vymyslet krizový scénář.

„Do 15ti minut budu na místě a zavolám vám, jestli to jde, řekla pevně, ale ještě nevěděla, jak to udělá.“ Na velké vysvětlování nebyl čas. Děti i s tetou posadila se zmrzlinou před obchod a nakázala čekat, než je vyzvedne a půjdou do lesa. Připadala si trochu jako ten záludný tatínek z pohádky o perníkové chaloupce... Snad si děti cestou házely drobečky...

Sedla do auta a tryskovou rychlostí doletěla do chalupy. Internet nefungoval. V dálce (přibližně nad vesnicí, kde nechala děti se zmrzlinou) lehce zahřmělo. Zavolala technikovi, ten po několika paninkách slíbil, že do deseti minut dorazí, protože byl naštěstí poblíž.

Byla připravená nechat mu otevřený dům, všechny klíče, elektrické přístroje a snad i pas a vlastní kartáček na zuby, jen aby sám a hned internet zprovoznil a ona mohla zpět pro děti, které ohrožoval blížící se déšť.

Že by ale pán v domě zůstal sám, se mu vůbec nezamlouvalo, nemůže totiž opravovat nic, když v blízkosti není majitel objektu. „Jen to kapánek proměříme paninko, to bude chvililinka“ ujišťoval a vytahoval přístroje. Ať mi říká třeba panenko Marie, jen ať to HNED spraví... prosila osud... Měla tentokrát štěstí, problém byl ve špatném kabelu a pán na to, paninko, přišel. Hurá! Během pěti minut ho hnala před sebou ze dveří, jen supěl.

Když chtěla nastoupit do auta, objevil se náhle instalatér z předchozí epizody s tekoucí vodou. Všiml si, že v koupelně v umyvadle chybí něco, co se jmenuje „perlátor“, opatřil to na vlastní náklady a slavnostně to přišel namontovat. Normálně by ho možná i objala, teď ji šíleně zdržoval... Bude to jen chvilička, hlaholil... „Mám děti před obchodem, bude pršet, musím jet...“ volala už značně zoufale, ale superman nediskutoval, a už byl v koupelně a montoval...

Bylo to naštěstí hned a zase se poroučel, ale, jak spěchal, zavadil o sušák na prádlo a na záda se mu nalepily jedny starší vyprané, ale ne úplně reprezentativní Martiny kalhotky... Vypadalo to na malý okamžik, že si nevšimne a už už s „pokladem“ odjede do neznáma. Marta se k nim rozhodně znát nehodlala. Byly to jedny z těch bombarďáků, které byly z normálního provozu již vyřazeny a hodí se tak leda na chalupu... a i tam už s vykřičníkem...

Tolik štěstí zase neměla a mistr perlátor už za minutu provinile nesl poklad zpět. Marta – zahnána do úzkých a pod tíhou všech událostí - pronesla nevinné: „Ale prosím vás... to jste si měl vzít nějaké hezčí... kdybyste to řekl hned, nechala bych vás i vybrat...“

Muž chvíli vypadal, že omdlí, ale pak celý rudý naskočil do auta a odjel... Snad nebude v dohledné době instalatér potřeba...

P.S. Děti i teta si daly ještě jednu zmrzlinu, nezmokly a před obchodem vydržely zcela v neporušeném stavu... Internet a vše ostatní funguje.. tedy zatím...

Tereza Boehmová

Autor: Tereza Boehmová | pondělí 5.8.2013 8:49 | karma článku: 19.79 | přečteno: 2499x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Poezie a próza

Václav Kunft

Velký pátek

Otevírání hor a vydávání pokladů nemá nic společného s křesťanským Velkým pátkem. Je to stará pohanská tradice spojená s příchodem jara. Mytologické téma je smrt a znovuzrození.

29.3.2024 v 11:12 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

David Snítilý

... a co je vlastně normální aneb nudné vztahy

„A je sexy ten Váš kamarád?“ provokovala Marka Tereza. „Ne tak jako já," kasal se Marek. „Sexy s tímhle pivním mozolem?" poukázala na jeho zvětšujícího se milana. „To není pupek, to je charisma," oponoval nádherné femme fatale.

29.3.2024 v 7:40 | Karma článku: 9.82 | Přečteno: 158 | Diskuse

Alena Bures

Recenze - Martina Boučková: Šílená babička

Rodiče si nevybereš. Ale to koneckonců ani děti. A mít mírně šílenou matku je někdy k vlastnímu zešílení, ale někdy....

28.3.2024 v 17:24 | Karma článku: 8.90 | Přečteno: 158 | Diskuse

Miroslav Pavlíček

O fotbalových legendách, paní Štěpánkové a pomíjivosti

Kdybych se narodil před sto lety... No, abych řekl pravdu, někdy mám pocit, že se tak opravdu stalo.

27.3.2024 v 12:58 | Karma článku: 15.51 | Přečteno: 208 | Diskuse

Iva Marková

Ženy

....................................................................................................

26.3.2024 v 22:53 | Karma článku: 9.54 | Přečteno: 200 | Diskuse
VIP
Počet článků 393 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4521

Nová knížka pohádek Zuzanka a Goldýš mi vychází právě nyní, už je v knihkupectvích nebo možno koupit i přímo na www.boehmova.cz

Aktuálně spolupracuji s časopisem Reflex. Ráda píšu fejetony, pohádky a básničky. Vyšly mi zatím dvě knížky Matka z cukru a oceli a pohádky Zajíček Zlobílek.  Vystudovala jsem žurnalistiku, žila chvilku v USA, v Praze jsem pak pracovala například v rubrice názory MF DNES jako editorka.
Píšu články a fejetony do různých časopisů a zabývám se firemním PR.

Na svět se dívám optikou liberální feministky. Mám velmi ráda milé a chytré muže, kteří si nemyslí, že žena je jen služka a ozdoba, ale životní partnerka a u ženy ocení inteligenci a vtip.

Od roku 2007 do května 2017 jsem pracovala pro iDNES.cz - jako administrátorka tohoto blogu, pozici adminky jsem opustila na protest proti zásahům majitele Andreje Babiše do obsahu novin. Cítím, že nemohu být po těchto událostech součástí značky iDNES a MF DNES..
Odcházím sem: https://boehmova.blog.sme.sk/

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...