Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PM

mfdnes-bulvar

22. 11. 2010 17:58
Proc ji nenechate byt?

vazene laktacni aktivistky, vazeni zastanci (vazene zastankyne) umele vyzivy, proc proste jen neakceptujete fakt, ze autorka se rozhodla krmit sve dite zpusobem, ktery uznala za vhodne. prestante ji odsuzovat a proste jen respektujte jeji rozhodnuti. nikomu z nas do toho nic neni. timto samozrejme nepromlouvam k tem, kteri jen vyslovili svuj nazor

0 0
možnosti
S

Sid2007

22. 11. 2010 18:07
Proč jí (sobeckou neuzrotičku) "nenechám být"?

Protože VEŘEJNĚ, navíc na webových stránkách "nejdůvěryhodnějšího deníku v zemi" propaguje životní styl a praktiky, které jsou statisticky, mnoha odbornými studiemy konsenzuálně prokázané coby:

1) škodlivé nomentálnímu a celoživotnímu zdraví NEKOJENÝCH dětí

2) škodlivé státní kase a kapsám daňových poplatníků, jakož i pojištěncům zdravotného pojištění tím, že nekojené děti (a budoucí dospělí) mají prokazatelně větší nemocnost, tedy vyšší náklady na zdravotní péči.

V době, kdy občané i vlády, mezinárodní organizace přijímají opatření na ochranu přírodního prostředí, BIO potraviny, ekologicky citlivý způsob života, zdraví a zdravou váhu dítěte (i matky) ohrožující nekojení, ničení přírodního prostředí výrobou nejednou zbytečného objemu umělé kojenecké potravy, propagace, zejména VEŘEJNÁ propagace nekojení, účelopvé oznařování přírodou a evolucí perfektně vyvynutého kojení na TORTUTU (mučení) neprospívá nikomu a stojí PROTI skutečnému zájmu (nekojených( dětí i společnosti.

0 0
možnosti
PH

hariprasad

22. 11. 2010 17:29
Je to různý

Znám případ, kdy maminka normálně kojila dítě až do 4let, přestala s kojením až když se dítě začalo učit ve školce sprostá slova a pak tyto "argumenty" používala na maminku aby dostala mlíčko.

V indii se běžně kojí do 6-10let věku dítěte. Co maminka jí, si moc hlavu nelámou, koření se hodně, na druhou stranu tam jsou většinou všichni vegetariáni.

Myslím, že hodně záleží na životním stylu, samozřejmě, pokud je matka v napětí a stresu (protože se bojí toho, aby nebyla v napětí a ve stresu) tak je mléko mnohem horší kvality a bude ho asi i málo, v takovém případě je zřejmě umělá výživa asi lepší volba. Další záležitost je laktační psychóza.

Ženy jsou dnes pod tlakem civilizace a konzumní společnosti. Za posledních 50 let se opravdu hodně změnilo v neprospěch mateřství a je to i otázka výživy, upravit si výživu až během kojení je trochu pozdě.

Toxické látky, které jsou v těle nahromaděné (pesticidy, herbicidy ap.)  se mohou uvolňovat právě v době kojení, hlavně pokud maminka hubne.

0 0
možnosti
S

Sid2007

22. 11. 2010 17:59
Re: Je to různý, ale BIOLOGIE žen se od 50. let nezměnila

To, že třeba indické ženy cestou matečského mléka dávají dětem koření ze své stravy nemá zádný vztah k tomu, že není stále - z hlediska celoživotního zdraví dětí, také zdraví a neobezity matek, nakonec i z hlediska státní kasy, daňových poplatníků a plátců zdravotního pojištění - zájem na tom, aby ženy naší západní civilizace (nejen prtoto, že jinak shání a platí za drahé BIO potraviny, dbají na ekologii i svojí štíhlou linii - obecně mnohem déle kojily a tak se VRÁTILY ke statisticky, evolučně, přírodně průměrné délce kojení (ať je kojení výlučným nebo s dokrmováním spojeným zdrojem výživy dítěte).

Takže ano, případy jsou různé, ale obecné, průměrné, statistické stále platí, stějně jako to, že (v západní civilizaci) najednou, řekněme od 50. let minulého století příroda, evoluce nezpůsobila to, že tolik žen "nemůže" nkojit, zejména kojit evolučně průměrnou délku života dítěte.

0 0
možnosti
IX

IfčaX

22. 11. 2010 17:21
Otázka přece není

jestli kojit nebo nekojit (vůbec). Opravdu jen mizivé procento žen po porodu vůbec nezačne kojit - a to jsou nejspíš fakt jen ty, co nemohou. Otázka stojí spíš "jak dlouho". A tady jsou argumenty, že přece "vždycky ženy kojily" dost mimo. Pokud tedy nemyslíme zrovna pravěk, tak současný trend, že do půl roku se má JEN kojit, ten dříve obdoby neměl. S tím, jak se matka vracela ke své obvyklé práci, popř. jak dítě rostlo a mléko nedostačovalo, se hodně rychle začínalo s přidáváním jiných složek stravy. To výlučné kojení bylo tak pro šestinedělňátka (a to ještě kdoví jestli).

0 0
možnosti
G

Gwendolene

22. 11. 2010 17:27
Re: Otázka přece není

Takze vam se nezda vyhradne kojeni prvnich 6 mesicu? Ono se to driv praktikovalo vselijak, tezko rict, ale zaludek ditete neni proste na pevnou stravu uzpusoben do jisteho mesice, nac ho zatezovat? I u jinych savcu trva nejakou dobu, nez mladata prejdou na pevnou stravu.

0 0
možnosti
ZJ

annalucie

22. 11. 2010 17:18
naprosto vás chápu

mám 3 děti...u prvnho jsem zbytečně setrvávala u kojení 3měsíce,kdy už syn měl opravdu podváhu,dala jsem sunar a byl v pohodě...u dalších dvou kojení bylo v pohodě ...šlo to samo...hodně záleží nejen na mamince,ale jak na to mimčo reaguje - každé mimčo je jiné...fanatiky čehokoli bez nadhledu nemusím

0 0
možnosti
S

Sid2007

22. 11. 2010 17:27
Dotay: Změnila od války evoluce biologii matek tak podstatně

Považujete kardinální otázku:

Změnila evoluce biologii nebo fyziologii žen-matek od druhé světové války, kdy po ní stále asi 95% matek kojilo a většinou kojilo déle než půl roku, najednou tolik, že ty co kojí a zejména ty, co kojí podobně dlouho jsou v takové menšině?

Je tato otázka "fanatická, bez nadhledu"?

Nebo, ještě lépe, jakou odpověď na tuto elementární otázku máte Vy, zajisté nefanatik a s nadhledem?

Za věcnou, slušnou, neemotivní odpověď napřed děkuji.

0 0
možnosti
HV

oldboy

22. 11. 2010 17:13
osobní zkušenost

Já jsem vyrostl na sunaru, a byl jsem suveréně nejzdravější dítě ze třídy - každoročně nula zameškaných rodin. Nepřeceňoval bych proto kvalitu mléka žen z moderní doby - vesměs žijí nezdravě, a to se promítá i do kvality jejich produktu. Laboratorně připravené mléko je vždy dokonalé, a já jsem toho důkaz :) R^

0 0
možnosti
S

Sid2007

22. 11. 2010 17:21
Jedna babička kouřila do 80 neznamená kouření škodí zdraví

Blahopřeji vám, ikdyž jste hrdé sunarové dítě a nejzdravější ve třídě.

Víte co to znamená VYJÍMKA POTVRZUJE PRAVIDLO?

Příkladem jsou (kuřáci) co tvrdí, že jejich nebo jedna bába kouřila 40 denně a byla tu, křapík, do 85ti. Přitom po desetiletí, celosvětově, ověřené studie konzistetně dokazují, že kouření tabáku (také to z druhé ruky) je všemožně a závažně škodlivé lidskému zdraví.

Podobný konzensus, ikdyž ne s tak dramaticky škodlivými dopady na lidské zdraví (a kapsu daňových poplatníků nebo pojištěnců zdraví jako v případě tabáku) je i u studií prospěčnosti kojení vezsus nekojení.  

0 0
možnosti
MF

Majka Fialová

22. 11. 2010 17:10
taky jsem měla trápení s kojením

I když jsem velmi přesvědčena o tom, že kojení je správné a všechna další pro pro a pro. Závěr mých 3 pokusů (dcer) je spíš podobný autorce článku. První dcera hodná, zdravá, savá, spavá - a hle na nějaké kontrole asi 3 měsíce zhubla a p dr. - nasadila umělé mléko. Vydrželi jsme cc půl roku. Druhý pokus - dcera. Pro změnu nepřibírala vůbec.Vydrželi jsme 5 měsíců. Třetí pokus - dcera. Nikdy se nepřisála. Z kojení se stalo dojení. Trpělivě jsme 6 měsíců odsávali a  lili to do ní z lahvičky.

   Tak a teď bod - ve kterém souhlasím s autorkou. Žel se mi taky vždy ulevilo, když už jsem přestala kojit. Prostě to nešlo, nebo jsem to neuměla, trápila se, nervovala se. A žel stejně jako autorka - dcery po nástupu na umělou stravu začaly - přibírat, spát, jíst. ... doplňte si ... To je takové zamyšlení pro ty, kteří odsuzují.

   Lenost to asi nebude - kdo z vás půl roku dojil? ;-)

0 0
možnosti
S

Sid2007

22. 11. 2010 16:53
Evoluce NAJEDNOU (od 2.svět.války) znemožnila ženám kojit?

Jestli máte něco z tzv. emoční inteligence tak víte, že otázka "ještě kojíš" má ve společenském kontextu a interakci dvou lidí (zde tázající se a tázané), navíc i dalších (kteří mohou být pžítomni) také nevyslovené "správné" odpovědi. Třeba v muslimské, mormonské, atd. společnosti se očekává, je vyžadována odpověd afirmativní: Ano, jasněže ano.

 

Ve zmatené současné západní společnosti, zejména mezi "vzdělanějšími" je oukej nebo spíše "cool" moc nebo vůbec nekojit, z "dúvodů" které známe nebo slyšíme, kdy také víme, že výmluvy na "nejde to" přiliš často účelově maskují jiné, "společensko-kulturní" důvody. Nebo si doopravdy myslíte, že pokud po tisíce a tisíce let lidstvo kojilo, ař po generaci reprodukčně plodných let našich babiček (léta po 2. světové válce) řekněmě 95% dětí bylo kojeno ....

 

NAJEDNOU jich drtivá většina "nemůže" kojit a kojit dostatečně dlouho? To najednou příroda, evoluce během posledních 50 tak změnila biologii žen? To myslíte vážně?

0 0
možnosti
ZJ

annalucie

22. 11. 2010 16:58
Re: Evoluce NAJEDNOU (od 2.svět.války) znemožnila ženám kojit?

drtivá většina žen kojí....ty co nechtějí či nemohou mají možnost nekpjit...v generaci našich babiček  a pr a pra jistě nemáte zahrnut počet miminek,které kojenecký věk z důvodů i třeba nedostatečné potravy nepřežily..je to asi jako s porody doma...vždyť naše prabáby také rodily doma,ale také jich dost při porodu umřelo

0 0
možnosti
G

Gwendolene

22. 11. 2010 16:52
Nezlobte se, ale na mne to pusobi jako vymluva

Jako radobyvtipna glosa o nekojeni a obrane nekojeni. Ale kojeni je prirozene.Neni to tortura, ani muceni. Je to jenom kojeni. A kojeni lze zvladnout v 99% pripadu. Jenom se musi chtit. Pripada mi, ze jste byla predem pripravena mentalne nekojit, protoze uprimne receno, ono vas to materstvi zase tak nenaplnuje, coz je videt z vasich predchozich blogu a take ze skutecnosti, ze stale pracujete, ac jste nedavno porodila. Zivot je proste pro vas jednodussi, kdyz nemusite kojit. Jenze naplno to zadna zenska nerekne, misto toho se to obali do recicek. Vetsina zenskych muze, ale nechce. Ty, ktere nemohou, tech je malo. Ja byla rozhodnuta kojit, i kdyz mi nutili umelou vyzivu. Opacny extrem. A kojila jsem.

0 0
možnosti
BT

Barbarka_CZ

22. 11. 2010 16:56
Re: Nezlobte se, ale na mne to pusobi jako vymluva

Chcete snad říct, že pokud žena při dítěti dále pracuje, nedává do rodičovství dost? Že je špatné, když žena s malým dítětem dělá něco jiného, než že kojí, přebaluje, koupe...? Proč by mělo mateřství ženu zcela vyloučit z dospělé společnosti? Co je špatného na tom, že nechce být matkou na plný úvazek a tedy být mj. společnosti "na krku", ale ráda si něco přivydělá? 8-o

0 0
možnosti

Quazi

22. 11. 2010 16:51
každý chválí to své, já taky

Fakta: kojila jsem dvojčata do cca 1 roku. Je jim dnes 20 let, budou maturovat na gymplu, jsou to dvoumetroví zcela zdraví svalnatí štíhlí kluci. Mj. nemají ani jeden zubní kaz.

Dojmy: za to, že jsou a byli vždy zdraví, vděčím kojení. Za to, že jsem se po prodělaném těhotenství neproměnila v kouli, může kojení. Za to, že jsem se do jejich 1. roku života téměř nevyspala, může kojení.

Hodnocení: už jsem se dávno dospala, děti jsou zdravé stále. Myslím, že z odstupem můžu konstatovat, že nevýhody byly významně převážileny výhodami. Mně osobně navíc připadá poněkud nepochopitelné, že se někdo chce zabývat obstaráváním toho všeho kolem umělé výživy a ještě to platit, když to má přímo bez práce na hrudi. Divnej svět.

0 0
možnosti
BT

Barbarka_CZ

22. 11. 2010 16:58
Re: každý chválí to své, já taky

Jen malá otázka - jste 100% přesvědčená, že za jejich zdravotní stav může to, že jste je kojila? Jak to můžete vědět? A mimochodem, za kvalitu zubů může ve velké míře dědičnost, nikoliv kojení, to je lékařsky/vědecky dokázáno.

0 0
možnosti
S

Sid2007

22. 11. 2010 16:39
Kojení - BIO potrava dítěti + odtučňovací "dieta" matky

zdarma.

0 0
možnosti
KS

Tuubeen

22. 11. 2010 16:47
Re: Kojení - BIO potrava dítěti + odtučňovací "dieta" matky

Kojení není BIO, pokud se sama matka BIO nestravuje a BIO nežije. Jako odtučňovací kůra opět funguje jen pro někoho, jsou ženy, jejichž váha se snižuje teprve až po ukončení kojení.

0 0
možnosti
  • Počet článků 393
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4521x
Nová knížka pohádek Zuzanka a Goldýš mi vychází právě nyní, už je v knihkupectvích nebo možno koupit i přímo na www.boehmova.cz

Aktuálně spolupracuji s časopisem Reflex. Ráda píšu fejetony, pohádky a básničky. Vyšly mi zatím dvě knížky Matka z cukru a oceli a pohádky Zajíček Zlobílek.  Vystudovala jsem žurnalistiku, žila chvilku v USA, v Praze jsem pak pracovala například v rubrice názory MF DNES jako editorka.
Píšu články a fejetony do různých časopisů a zabývám se firemním PR.

Na svět se dívám optikou liberální feministky. Mám velmi ráda milé a chytré muže, kteří si nemyslí, že žena je jen služka a ozdoba, ale životní partnerka a u ženy ocení inteligenci a vtip.

Od roku 2007 do května 2017 jsem pracovala pro iDNES.cz - jako administrátorka tohoto blogu, pozici adminky jsem opustila na protest proti zásahům majitele Andreje Babiše do obsahu novin. Cítím, že nemohu být po těchto událostech součástí značky iDNES a MF DNES..
Odcházím sem: https://boehmova.blog.sme.sk/