Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
V

vada

22. 11. 2010 16:23
Kdo vymyslel kojeni?

Kdo vymyslel kojeni? Rekl bych, ze to je tak zarizeno od prirody (nebo od Boha jak kdo chce) a funguje to velmi dobre uz celkem dlouho. V teto souvislosti tvrzeni zeny, ze geneticky nema predpoklady ke kojeni me opravdu pobavilo. Ze zbytku jsem byl spis smutny z toho jake instantni maminky produkuje nase spolecnost a kde jsou ti otcove kdyz jejich zeny na pokraji psychickeho a fyzickeho vycerpani rezignuji z kojeni? Chodi kolem jako by se jich to netykalo?

Manzelka starsi dcerku kojila rok a pul, kojila by i dele, ale uz jsme cekali druheho potomka, tak prestala aby se telo srovnalo a nachystalo na dalsi dite. Navzdory doktorum v porodnici si kojeni obhajila i u druhe dcerky. Doktori pri prvni prilezitosti do ditete cpou umelou vyzivu a kdyz zena chce sve dite plne kojit tak z ni delaji krkavci matku a "nadavaji" ji do alternativni matky. Co je na kojeni alternativniho nechapu.

Nemaji to v dnesni dobe lehke maminky co hcou proste a jednoduse jen kojit sve dite.

0 0
možnosti
IX

IfčaX

22. 11. 2010 16:27
Re: Kdo vymyslel kojeni?

Ze které země píšete? Doba, kdy se v porodnicích cpala do dítěte umělá výživa, je u nás pryč tak asi pětadvacet let, ale pojem "alternativní" je zase daleko mladší...

0 0
možnosti
P

Peťulák2

22. 11. 2010 16:22
checht

Řekla bych, že paní není ani neurotička, ani jí nešibe, jen se v tuto chvíli postavila na stranu maminek, pro které je kojení neskutečně vysilující činností.

A můžete sem každá sepsat své zkušenosti a názory, nicméně jak je té druhé vědět nikdy nebudete. Je to asi jak porovnávat menstruaci - jedné to nic nedělá, druhá se 3 dny nemůže hnout, jak ji bolí záda, třetí ty 3 dny proleží, problije atp. Asi tak.

A hrdinsky tu machrovat, jak jsou "ty s bolestí" padavky, histerky, neurotičky a cojávím, co ještě, to umí každej.

0 0
možnosti
EK

fitzie

22. 11. 2010 16:12
pro mě kojení bylo tortura poprvé.

prostě to bolelo jako blázen - asi jsem měla zkrácené nějaké ty špagátky v prsu. Po třech měsících se to zklidnilo a všechno bylo fajn celé dva roky. Příjemným bonusem byla nepřítomnost menstruace celý jeden rok.

Při druhém už to šlo samo. Dítě JEDLO co tři až čtyři hodiny a v noci v pohodě spalo šest hodin. Vlastně jsem ani nijak nepoznala, když v roce samo postupně nechalo sání a přešlo na normální stravu. Prostě - když to jde, tak to jde. Když to nejde, tak to nejde. Není třeba dělat hrdinství  z vlastního odporu proti "kojícímu teroru"

0 0
možnosti
MP

martap

22. 11. 2010 16:02
BRAVO!!!!!!!

ditto Terezo, DITTO!! R^:-)

0 0
možnosti
BT

Barbarka_CZ

22. 11. 2010 15:51
no nevím

Třeba moje sestra kojila obě dcery, ale u druhé měla velké potíže s tím, že malá i po kojení neustále brečela a taky se jí dělala vyrážka. Sestra na radu lékařky nemohla jíst skoro nic vyjma suché rýže a pečiva - holce se sice vyrážka dělat přestala, ale pořád brečela. Na naše rady, aby ji začala přikrmovat, protože má malá hlad, nereagovala, resp. reagovala vztekle, protože "té mladší to stačilo". Že je každé dítě jiné slyšet nechtěla. Až když jednou náhodou dala malé lžičku výživy, protože ji prý holčina doslova hypnotizovala, když krmila tu starší, nestačila se divit - holka jedla jako neurvalá a najednou byl klid! Začala přikrmovat a bylo to najednou o moc lepší, i když zhubla snad 15 kilo (je kost a kůže, před těhotenstvím vážila 58 kg, po porodu a půlročním kojení shodila až na nějakých 53 kg při 176 cm výšky). Upřímně a na rovinu říkám, že já muset být na takové dietě jako ona, tak jsem věčně nabroušená, unavená a dítěti (tím méně manželovi) rozhodně moc nepomůžu, spíš naopak.

0 0
možnosti
BT

Barbarka_CZ

22. 11. 2010 15:54
Re: no nevím

Mi řekněte, k čemu je matka, která je unavená, na každého vrčí, ztrácí se před očima, je nevyspalá... Taková matka, resp. manželka rozhodně k pohodě v rodině dvakrát nepřispívá. Takže každému, jak je mu vlastní, je to každého věc. Hlavní je nenutit nikoho dělat něco, co mu nesedí (jedno z jakého důvodu) a neodsuzovat. Pokud dítě netrpí hlady a není tělesně či psychicky týráno, je to v pohodě.

0 0
možnosti
IM

Flamengo

22. 11. 2010 15:48
Super

Super clanek a obdivuji vasi odvahu to takto  otevrene  napsat.

Ja uz to mam dlouho za sebou , u kazdeho ditete jsem vydrzela asi 5 dni .

Deti jsou dnes dospele a zdrave , zadne alergie / jsem  jeste ke vsemu kurak / .

Ja osobne jsem si pripadala v tomto obdobi hrozne .

0 0
možnosti
S

Sid2007

22. 11. 2010 16:01
KUŘAČKA flamengo

Je vidět, že Vaše děti mají skutečně "milující" a "ohleduplnou" maminku, která má IQ (tykve?). Podělte se, kámošsky:),když tak své děti (a okolí) navíc krmíte NIKOTINEM a 2000 dalšími, nezdravými nebo zabíjejícími chemikálijemi z cigaret, zda jste je takto "přikrmovala":

1) během těhotenství 2) během svých hrdinských 5 dní kojení 3) v jejich mozek, plíce atd. formativních let.

Doufám, že se cigarety dále alespoň dvojnásobně zdraží, aby jste vy (a Vaše pravděpodobně tjiž také kouříci děti:) si předplatila alespoň část svých vyšších nákladů na zdravotní péči (nebo jste, jak se zdá, jedna z těch "moudrých", co tvrdí a věří, že kouření neškodí, "protože její bába kouřila 40 denně a byla tu do 85ti"?

0 0
možnosti
IA

Ivy Ashby

22. 11. 2010 15:36
Z extrému do extrému

Na jedné straně fanatická Laktační liga, na druhé straně fanatická Liga moderních lahvičkářech.. Podle mě by matka měla kojit, jsou případy, kdy to fakt nejde, ale těch skutečných, že to nejde, je jako šafránu. Hodně často je to vlastní pohodlnost. Co je důležitější, dítě nebo matka? Každá rozumná ženská chce to nejlepší pro svoje dítě. A mateřské mléko je nejlepší. To vám napíší mrňavými písmenky i prodavači umělého mléka. Kojila jsem a v noci jsem byla nevyspalá, nadávala jsem, ale věděla jsem, proč to dělám. Ve dne je to snažší, přitulí se k vám mimčo, spokojeně jí to, co má dokonalou teplotu, správnou chuť a je vždy po ruce. Působí nejen jako jídlo, pití, ale i jako uklidňovací prostředek. Mateřské mléko je nejen na imunitu, na vývoj mozku, ale i jako vazba matky a dítěte...A ano, také jsem líná. Nechce se mi vyvařovat láhve, kupovat umělotiny, míchat je v noci atd.

0 0
možnosti
TK

TKC

22. 11. 2010 15:45
Re: Z extrému do extrému

Přesně tak....

Z napsaného blogu člověk vyčte hlavně pohodlnost a fakt, že mamince trochu šibe.

Proč by měla být vystresovaná ze zcela přirozené lidské činnosti?

Taky se ta paní stresuje, když jí, pije, nebo jde na záchod?

Jestliže cílem je mít hlavně klid, tak v tom případě je umělá výživa opravdu ta nejlepší volba. Ale při kojení snad jde o dítě, nebo ne?

0 0
možnosti
P

Paxa

22. 11. 2010 15:33
Lidi mají pořád potřebu někoho pranýřovat,

tolik k tvrzením, že když se chce, tak to jde. Možná. Ale třeba se nechce - důvody můžou být různé, nejen zuřivá nenávist k vlastnímu dítěti, a hlavně do nich nikomu cizímu nic není. Žádný člověk nemá nikým uloženu povinnost dobrovolně se fyzicky a psychicky vyčerpávat, zvláště, když existuje i jiné řešení.

I ženská, které se mléka tvoří dost, může být po několika měsících kojení tak vyhublá,  vyčerpaná, unavená, že už prostě dál nechce - ano nechce, i když objektivně "může", protože mlíko teče.

Zažila jsem, když jsem potřebovala přestat kojit, zajímavou zkušenost. Rad, jak se rozkojit, je všude mraky. Ale radu, jak bez újmy přestat, jsem nenašla žádnou. Jen na jednom fóru se nějaká paní ptala, jak skončit (a ona to nemusí být sranda), a místo odpovědi dostala šíleně vynadáno asi tak od stovky dalších přispěvatelek.

Ano, kojení je důležité, ale kvalita vztahu matka-dítě se skládá z mnohem, mnohem většího množství důležitějších faktorů, než jak dlouho dotyčná kojila.

0 0
možnosti
P

Peťulák2

22. 11. 2010 16:41
Re: Lidi mají pořád potřebu někoho pranýřovat,

R^R^R^

0 0
možnosti
S

Sid2007

22. 11. 2010 15:25
Laciné nářky autorky neznamenají, že má recht

Svět REALITY SHOW má oblíbená, dychtivě páry očí diváků a čtenářů hledající témata jakými jsou i tělesné "problémy", skutečné nebo NEUROTICKY zveličované, od PMS (předmenstruialního syndromu) až po statisíci lety evoluce perfektně vyladěné kojení potomků.

V době , kdy zmatené ženy považují i těhotenství samotné nza PATOLOGII, tedy něco zcela nepřirozeného, zmatené hlavičky, plné SOBECKÝCH potřeba jako kde si koupit další nové "sexy" oblečení do již přeplněného šatníku, dopřát si další akční "dovču" a opálit své (přirozeně a nevyhnutelně časem, přejídáním se, lenošením  i TĚHOTENSTVÍM poznamenané) tělo, prediktabilní a tuctové, nicmémě autočině SOBECKÉ a nemoudré povaze podobné ženy nadšeně tleskají.

Jedno je jisté: Muslimské ženy a ženy nižších tříd nebo našich menšin, nemají "traumatizující" problémy s tím k čemu evolucí stviřenou vagínu a mléčné žlázy užívat. Proto také Evropa a časem i naše města budou vypadat docela jinak. Autorka a spol. budou nucené se na to z domava důch. dívat.

0 0
možnosti
P

Paxa

22. 11. 2010 15:35
Re: Laciné nářky autorky neznamenají, že má recht

No,hlavně ty ženy nižších tříd toho těm dětem do života - kromě toho kojení - fakt hodně dají; zejména široký rozhled, myšlenkové bohatství apod...

0 0
možnosti
N

nechapajici

22. 11. 2010 15:21
Hlavně v klidu

Jsem ráda, že jsem našeho prvorozeného mohla plně kojit do osmi měsíců a v noci kojím ještě dnes v šestnácti měsících. A za tím si stojím, že kojení je pro dítě nejlepší.

Ovšem mám kamarádky, které měly s kojením peklo: děti nechtěly sát, nebylo mléko a podobně. Tam už není na místě naslouchat opravdu mnohdy fanatickým laktačním poradkyním, ale je třeba si uvědomit, že zdravá a spokojená matka je tím nejdůležitějším bodem ve vesmíru jejího miminka. 

Žádná nekojící máma se nemusí před nikým obhajovat, proč nekojí. Musí si to srovnat především sama v sobě.

Přeji všem ať mohou rodit, kojit a vychovávat své děti podle toho jak to cítí.

0 0
možnosti
S

Sid2007

22. 11. 2010 15:37
Blahopřeji (nejen) ke kojení, ALE ....

Pžedevším blahopřeji VÁM, Vašemu manželovi (máte-li takovou, dnes mnohými matkami za "zbytečnou" osobu ve svém životě a životě Vašeho dítětě), Vašemu dítěti, jeho prarodičům a celé společnosti, neb statistiky jednoznačně potvrzují že kojení, co nejdelší kojení je z mnoha hledisek pro všestranné zdraví dítěte (a tedy i rodinu, společnost) nejlepší co může matka (otec zatím kojit opravdu nemůže) stran statisíci lety téměř k dokonalostio evolucí přivedené výživy novorozence udělat.

Je smutné, ale s velikou vypovídající hodnotou, že i jinak vzdělané matky třeba utratí nemalé peníze za  ashání pro sebe a děti, rodinu BIO POTRAVINY (aby krmě byla v soualdu s evolučně nastavenými systémy potravy a našeho těla), přitom, ZMATENÉ "moderními" tlaky víceméně nebo úplně "pohodově" odpírají svému (a otcovu) dítěti ekologicky a evolučně DALEKO nejlepší způsob výživy na počátku jeho života: KOJENÍ.

Matka a otec dítěte, prarodiče, společnost by měli mít jasno a matku CITLIVĚ v kojení podporovat.

0 0
možnosti
  • Počet článků 393
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4521x
Nová knížka pohádek Zuzanka a Goldýš mi vychází právě nyní, už je v knihkupectvích nebo možno koupit i přímo na www.boehmova.cz

Aktuálně spolupracuji s časopisem Reflex. Ráda píšu fejetony, pohádky a básničky. Vyšly mi zatím dvě knížky Matka z cukru a oceli a pohádky Zajíček Zlobílek.  Vystudovala jsem žurnalistiku, žila chvilku v USA, v Praze jsem pak pracovala například v rubrice názory MF DNES jako editorka.
Píšu články a fejetony do různých časopisů a zabývám se firemním PR.

Na svět se dívám optikou liberální feministky. Mám velmi ráda milé a chytré muže, kteří si nemyslí, že žena je jen služka a ozdoba, ale životní partnerka a u ženy ocení inteligenci a vtip.

Od roku 2007 do května 2017 jsem pracovala pro iDNES.cz - jako administrátorka tohoto blogu, pozici adminky jsem opustila na protest proti zásahům majitele Andreje Babiše do obsahu novin. Cítím, že nemohu být po těchto událostech součástí značky iDNES a MF DNES..
Odcházím sem: https://boehmova.blog.sme.sk/