Diskuse

Teploměr

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AJ

astrudina

7. 10. 2011 20:32
ono jde o to, že my si na rozdíl od jiných zemí EU nestrkáme

teploměry do pusy ani jinam, - a v podpaží snad rtuťový teploměr nemůže nikoho ohrozit (tedy nevím o ničem za poslední desítky let).

Ale expertům ze staré patnáctky jsme my z nových států EU - u... - namísto aby sami třebas  osvětou změnili nechutné návyky měření v ústech - zakážou rtuťové teploměry všem.;-O

0 0
možnosti
AJ

astrudina

7. 10. 2011 20:27
však jsem taky rtuťové koupila včas do zásoby

jak příjde EU s nějakým takovým zákazem, vždy vím, že je to absolutní p.tomost a že se musím zařídit včas. To saméplatí pro žárovky, ještě je možné koupit čtyřicítky!

0 0
možnosti
D

darydne

7. 10. 2011 10:51
nejdou sklepat

U nás v nemocnici se používají lihové teploměry. Ale ty nejdou po použití sklepat. Sklepat třeba 20 teploměrů je nadlidský výkon, při kterém máte pocit, že vám asi upadnou ruce a přitom se nehne ani o píď dolů. Tak nám pořídili centrifugu na teploměry. No i ta má občas s nima co dělat.

0 0
možnosti
ZZ

Sidonie_11

6. 10. 2011 17:44
Souhlasím

Zákaz rtuťových teploměrů byla totální idiocie, kterou mohl vymyslet jenom zlobbovaný a podplacený úředník, který zná problematiku asi tak, jako já kvantovou fyziku. Digi teploměr, co máme doma, je na nic, i při měření během 5 minut "vyplivne" u jednoho člověka 5 různých teplot. :-P Rv

0 0
možnosti

jjencek

6. 10. 2011 11:31
Když mi bylo asi deset, našli jsme s kamarády doma

malou lahvičku rtuti. Tak jsme tím také zkoušeli střílet ze vzduchovky. A taky se nám toho trochu vylilo na dřevěnou  podlahu, takže kuličky zajely mezi prkna. To jsme neřešili. Kdybych tenkrát věděl, jak je to nebezpečné, tak jsem hrůzou protrpěl dalších více než padesát let:-). Před pár lety vyklidili nějakou školu, protože tam stejně staří kluci vylili trochu rtuti, asi z teploměru? No to by tenkrát před padesáti lety museli zbourat kamarádův barák a vybagrovat zahradu. Pokud vím, rtuť se dost rychle odpařuje, tak za ty roky už je vše OK:-)

3 0
možnosti
N

notordluhousek

6. 10. 2011 11:19
oblibena porovnani s zarovkama

jsou lacinou demagogii. rtut jako takova zakazana neni. a take normalni lide usporky si nestrkaji do ust, zadku ci do podpazdi, nenechavaji je dostupne detem apod. samozrejme u euroskeptiku to diky jejich inteligenci muze byt jine, ti to s usporkami delat samozrejme mohou, ale to je jejich problem a jejich inteligence

0 0
možnosti
W

wal

6. 10. 2011 16:49
Re: oblibena porovnani s zarovkama

pán nikdy nerozbil žárovku??? Já tedy na rozdíl od teploměru ano...

0 0
možnosti
PH

pavel64

6. 10. 2011 9:58
Obavy

Nemějte obavy, ti úředníci, co ty teploměry zakázali, se musí něčím živit. Takže se může klidně stát, že až nebudou mít do čeho píchnout, tak se budou živit tím, že je zase budou povolovat. Víte, kolik se kolem toho musí popsat papíru.

0 0
možnosti
IP

Mustrum Ridcully

6. 10. 2011 9:38
Není rtuť jako rtuť

Už to bylo zmíněno v některých předchozích příspěvcích - rtuť v teploměrech je strašně nebezpečná, ale rtuť v "úsporných žárovkách" je hrozně ekologická. Prostě jednu technologii nahradili nuceně jinou a přitom je pochybné, jestli dopad bude pozitivní. Kdyby aspoň počkali, až se více rozšíří technologie LED žárovek.

0 0
možnosti
JN

tojsouveci

6. 10. 2011 9:31
Hmm

Podobné je to s olovem. Vyvažování kol s olověnými závažíčky je už zakázáno, protože zřejmě z kol padala ostošest (já to tedy nezažil), kdežto rybářská olůvka nikomu nevadí a věřím, že jich v rybnící a řekách musí být tuny. Zřejmě ve vodě nevadí a kapříci na vánoční stůl budou o něco těžší :-)

1 0
možnosti
SK

blb

6. 10. 2011 12:57
Re: Hmm

S tím olovem to má pokračování - nevím jak rybářská olůvka, ale olověné broky do mysliveckých zbraní jsou zakázány! A ocelové broky, protože jsou lehčí, trefenou zvěř nezabijou, ale zraní tak, že ta umírá v bolestech!

0 0
možnosti
MK

kluvi

6. 10. 2011 8:14
Výbojky.

Najviac ma dostalo, že na niektorých úsporných EKO žiarivkách ani neuvádzajú že tam je ortuť a ani ako postupovať v prípade rozbitia. Je tam len symbol že sa to nemá hádzať do odpadu. Ale to je dnes zas pre predposratost byrokratov na skoro každom výrobku. Takže laik nerozlíši nebezpečnosť. NA krabici od Philipsu nebola ŽIADNA zmienka o ortuti. Len symbol nepopelnice.

Niesom expert ale rozbitú výbojku by som zavrel to desného obalu, miesto rozbitia povysával a sáčok vyhodil.

Prečo to nieje jasne napísané na obale? No predsa nebudeme desiť zákazníkov....

Skoro som padol do mrákot, keď som si všimol v odpadkoch do sute rozbitú žiarivku u známych ktorí sa snažia žiť desne BIO EKO...

0 0
možnosti
  • Počet článků 393
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4521x
Nová knížka pohádek Zuzanka a Goldýš mi vychází právě nyní, už je v knihkupectvích nebo možno koupit i přímo na www.boehmova.cz

Aktuálně spolupracuji s časopisem Reflex. Ráda píšu fejetony, pohádky a básničky. Vyšly mi zatím dvě knížky Matka z cukru a oceli a pohádky Zajíček Zlobílek.  Vystudovala jsem žurnalistiku, žila chvilku v USA, v Praze jsem pak pracovala například v rubrice názory MF DNES jako editorka.
Píšu články a fejetony do různých časopisů a zabývám se firemním PR.

Na svět se dívám optikou liberální feministky. Mám velmi ráda milé a chytré muže, kteří si nemyslí, že žena je jen služka a ozdoba, ale životní partnerka a u ženy ocení inteligenci a vtip.

Od roku 2007 do května 2017 jsem pracovala pro iDNES.cz - jako administrátorka tohoto blogu, pozici adminky jsem opustila na protest proti zásahům majitele Andreje Babiše do obsahu novin. Cítím, že nemohu být po těchto událostech součástí značky iDNES a MF DNES..
Odcházím sem: https://boehmova.blog.sme.sk/