Diskuse

Teploměr

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

c12

5. 10. 2011 19:07
Zákaz teploměrů

Zákaz teploměrů ma jediný důvod. Rtuti je na světě omezené množství a nebylo by jí dost do žárovek.....

4 0
možnosti
ZMAP

Z mechu a pazdeří

5. 10. 2011 22:30
Re: Zákaz teploměrů

Zářivky, ty klasické lineární, se vyrábějí od 30. let minulého století, dále se vyrábějí různé výbojky, většinou s obsahem rtuti. Záživkami a výbojkami se svítí ve velkém - v podnicích, dopravních prostředcích, na ulicích, v továrnách, v nemocnicích atd. Kompaktní zářivky jako náhrada žárovek s žhaveným vláknem se začaly vyrábět hlavně pro domácnosti. Pokud jde o rtuť pro ně, tak ta dělá dosti malý podíl. Kvalitní komp. zářivka doma vydrží přes 10 let, rtuti má minimum (přesná čísla k dohledáním např. www strany firem jako Philips, Osram, GE atd.).

Významnou úsporu rtuti znamená např. užívání sodíkových výbojek místo klasických rtuťových. Ty lampy mají lepší světelnou účinnost, nicméně vydávají žluté světlo, pod kterým se barvy rozlišují dosti mizerně. Teploměry tolik rtuti zas nespotřebují.

0 0
možnosti
O

o.kostal

5. 10. 2011 19:06
Hlavne pochopte, ze tady o rtut ani nejde !!!

Nas obepina retez a smycka nevolnosti se stahuje.

Predevcirem to byla zarovka, vcera teplomer, dnes dotace pro banky a IT a zitra se bez cipu ani nebudes moci vymocit.

A to je to, oc tady jde!

Jenze! 80% dotazanych si mysli, ze zakony EU maji smysl. 80% dotazanych si mysli, ze nas EU chrani. 80% dotazanych si mysli, ze rtut je vetsi problem nez svoboda. 80% dotazanych si mysli, ze banky je potreba dotovat. 80% dotazanych si mysli, ze z EU k nam dovazime kvalitni zaleninu a ovoce. 80% dotazanych si mysli, ze mit jedinou svetovou vladu bude prinosne. 80% dotazanych si mysli, ze socialni stat je jedina spravna cesta.

Takze EU tady bude i kdyz se to nekolika malo kriklounum nebude libit.

2 0
možnosti
A

AA01_multinekulturní

5. 10. 2011 21:28
Re: Hlavne pochopte, ze tady o rtut ani nejde !!!

Nevěřím vám. Že by tu žilo 80% pitomců, to určitě přeháníte.

0 0
možnosti
RP

radim36

5. 10. 2011 18:58
Množství rtuti v teploměru je odhaduji 1 - 2 gramy.

Množství rtuti v zářivkách je  u starších, pokud si dobře pamatuji, do 15 miligramů, u novějších ( nařízení EU) do 5 miligramů. Socialistické zářivky budou mít až několikanásobek tady uvedených hodnot.

1 0
možnosti
PH

Rodnok

5. 10. 2011 20:52
Re: Množství rtuti v teploměru je odhaduji 1 - 2 gramy.

tak nějak, u teploměru je to 1-3 gramy, u nejnovějších zářivek i k 1 miligramu... ale voliči SSO takovým číslům nerozumí :-P

0 0
možnosti
O

o.kostal

5. 10. 2011 18:42
Rtut v teplomerech neni problem, jelikoz misto bezrtutovych

zarovek mame RTUTOVE zarivky.

Takze vymluvy na rtut jen ukazuji ZKORUMPOVANOST predstavitelu EU a PATETICNOST volicu, kteri si nechaji hazet hnuj na hlavu a zerou politikum tyhle lobisticke nesmysly.

1 0
možnosti
MB

z-VV-na-bliti

5. 10. 2011 18:48
Re: Rtut v teplomerech neni problem, jelikoz misto bezrtutovych

Pateticnost? Kde v tom vidis nejakej patos??

0 0
možnosti
MB

z-VV-na-bliti

5. 10. 2011 18:36
Ziiiv...

...rok a pul stary tema. Wake up!

1 0
možnosti
O

o.kostal

5. 10. 2011 18:44
Re: Ziiiv...

Nekterym lidem bude trvat jeste dalisch 10 let dokud pochopi, ze EU je pro lidi nevyhodne spolceni mafianu a nekteri to nepochopi nikdy.

Takze WAKE UP YOU a nechej lidi at na to prichazi !!!

0 0
možnosti
A

amenhotep16

5. 10. 2011 18:24
Rtuť je děsně a smrtelně jedovatá.

Jako hloupé dítě jsem rozbil několik teploměrů´a s kuličkami rtutí jsem si na podlaze hrál. Ó já nerozuma. Kdybych byl tenkrát věděl, jaké smrtelné nebezpečí mi hrozí, zemřel bych na otravu rtutí už tehdy a nemusel jsem se pekelcovat v místech, kam již dávno nepatřím. Ještě, že mě EU od toho zachrániíla. Ať žíje .., (kdo vlastně?)

3 0
možnosti
O

o.kostal

5. 10. 2011 18:45
Re: Rtuť je děsně a smrtelně jedovatá.

Jako duch mrtveho decka mas aspon vyhodu, ze mas internet zdarma a EU Ti ho necenzurjue, na rozdil od nas ostatnich, kterim ho zdani a zafirewalluji. R^

0 0
možnosti
ZMAP

Z mechu a pazdeří

5. 10. 2011 18:03
Rtuťové teploměry doma máme aspoň 4

myslím lékařské. Častěji používám ale digitální teploměr, od firmy Exatherm - nejobyčejnější model. Ve srovnání s rtuťovými teploměry ukazuje stejně. I ty rtuťové mají povodlenou odchylku jeden dílek, což v praxi znamená jedna desetina. Fakticky se od sebe liší max. o půl dílku. Digitální odpovídá těm rtuťovým.

Jinak existuje i bezrtuťový teploměr, vyrábí např. tatáž firma, náplní je myslím galium. Okem není ten bertuťový teploměr rozeznatelný od rtuťového, vzhledem vypadají stejně, měření bude obdobné (tj nějakých 6-7 minut).

Tím nevyjadřuji souhlas s tímto konkrétním zákazem. I když ho nevidím jako takový problém. Spíš mi vadí, že zakázali fyzickým osobám i prodej laboratorních rtuťových teploměrů.

0 0
možnosti
C

celim

5. 10. 2011 18:45
Re: Rtuťové teploměry doma máme aspoň 4

No vzhledem k tomu, že dělám v nemocnici, tak mám určité zkušenosti. Faktem je, že ty digitální někdy fungují jindy ne, někdy ukazují hausnumera, jindy jsou přesné, suma sumárum - není na ně moc spolehnutí. Teploměry skleněné s kovovou náhradou rtuti mají jeden velký nedostatek: spíš si uklepete ruku než se vám jej podaří sklepat. Sestry na ně docela nadávají.Pak se používají bezkontaktní IČ teploměry, ale ty mají jednu zásadní nevýhodu - měří hausnumera jejich přesnost měření není dobrá. Nakonec jediný dobrý způsob, který je ale použitelný jen u monitorovaných pacientů, tak to je kontinuální měření teploty nalepeným senzorem. Pak jsou také vcelku použitelné teploměry s tekutými krystaly na jedno použití(v nouzi i opakovaně na témže pacientovi).

1 0
možnosti
TH

ydrhsamot

5. 10. 2011 17:41
Velké pokrytectví

evropské komise. Rtuťové teploměry zakáže, ale úsporné žárovky obsahující sloučeniny rtuti jí nevadí. Místo toho zakáže výrobu klasických 100W žárovek, aby spotřeba úsporek byla co největší.

Ruku na srdce, kolik máte v domácnosti žárovek a kolik teploměrů? Jde opravdu o zdraví a ekologii??? XEUX

2 0
možnosti
PH

Rodnok

5. 10. 2011 18:12
Re: Velké pokrytectví

Už jsem se ptal někoho dole, nedostal odpověď: umíte porovnat, kolik rtuti je v teploměru a kolik v zářivce?

0 0
možnosti
VH

Stará kára

5. 10. 2011 17:03
Heleďte -

a jak se pozná, že teploměr naměřil špatnou teplotu (nebo obecně měřidlo špatnou hodnotu)?

0 0
možnosti

Danny boy

5. 10. 2011 17:37
Re: Heleďte -

Jednoduše : změříte se digiteploměrem a následně rtuťovým. Taky by se vám mohlo stát, že máte horečku 38,5, ale digiteploměr ukazuje pouhých 37. Stalo se sousedům.

0 0
možnosti
VG

govi

5. 10. 2011 14:43
No jo, ta trocha rtuti v teplomněrech je hróóozně nebezpečná

....A pak se v TV dozvíte , že někdo do lesa či do potoka vylil  např. tisíc litrů jedovaté chemikálie která zamořila široko daleko životní prostředí.....A nebo že uniklo z nějaké chemičky několik hektolitrů např. louhu nebo kyseliny......Oproti tomu jsou ty pikolitry rtuti v teplomněrech jen borůvková šťáva !!!  Jen tak mimochodem , ještě jsem nezaznamenal případ ,kdy by se nějaký člověk otrávil či zemřel na to , že se mu doma rozbil rtuťový teplomněr ....

1 0
možnosti
  • Počet článků 393
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4521x
Nová knížka pohádek Zuzanka a Goldýš mi vychází právě nyní, už je v knihkupectvích nebo možno koupit i přímo na www.boehmova.cz

Aktuálně spolupracuji s časopisem Reflex. Ráda píšu fejetony, pohádky a básničky. Vyšly mi zatím dvě knížky Matka z cukru a oceli a pohádky Zajíček Zlobílek.  Vystudovala jsem žurnalistiku, žila chvilku v USA, v Praze jsem pak pracovala například v rubrice názory MF DNES jako editorka.
Píšu články a fejetony do různých časopisů a zabývám se firemním PR.

Na svět se dívám optikou liberální feministky. Mám velmi ráda milé a chytré muže, kteří si nemyslí, že žena je jen služka a ozdoba, ale životní partnerka a u ženy ocení inteligenci a vtip.

Od roku 2007 do května 2017 jsem pracovala pro iDNES.cz - jako administrátorka tohoto blogu, pozici adminky jsem opustila na protest proti zásahům majitele Andreje Babiše do obsahu novin. Cítím, že nemohu být po těchto událostech součástí značky iDNES a MF DNES..
Odcházím sem: https://boehmova.blog.sme.sk/